П`ятниця, 29.03.2024, 12:13
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 157
Друзі сайту









Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Бібліотека-філія с.Масевичі

Головна » 2014 » Грудень » 4 » Віртуальна екскурсія в Шевченківський Національний Заповідник
11:36
Віртуальна екскурсія в Шевченківський Національний Заповідник
     3  грудня  2014 року в   ПШБ     с. Масевичі  проведено  віртуальну екскурсію  в Шевченківський Національний Заповідник
     Мета: познайомити  користувачів з місцями, де народився  великий український  письменник, побачити рідну домівку поета, дізнатися більше про край, де зростав  малий  Тарас.
     Бібліотекар  виступила  перед  читачами  бібліотеки і повідомила, що віртуальна  екскурсія  у Шевченківський національний заповідник присвячена  200 – річчю від дня  народження Великого Кобзаря.  Читачі  бібліотеки  дізналися,  що Шевченківський національний заповідник у Каневі є найдавнішим історико-культурним заповідником в Україні і першим із закладів, удостоєних статусу національного.  Новітня історія Чернечої гори розпочалася 22 травня 1861 року, коли українська земля навіки прийняла тіло співця свободи, пророка національного відродження, геніального поета і художника Тараса Шевченка. Цього дня було виконано його заповітну волю, знайти вічний спочинок на Вкраїні милій. Відразу ж перейменована канівцями на Тарасову гору.
     Влітку 1884 року за народні кошти на Тарасовій горі було збудовано перший народний музей Кобзаря – «Тарасову світлицю», впорядковано його могилу та встановлено монументальний чавунний пам'ятник-хрест за проектом академіка архітектури В.Сичугова. 
     10 червня 1918 року Рада Міністрів Української Держави визнала могилу Тараса Шевченка національною власністю. Сучасного вигляду Шевченківський меморіал набув влітку 1939 року із встановленням на могилі Кобзаря величного бронзового пам'ятника (скульптор М.Манізер, архітектор Є.Левінсон) і спорудженням літературно-меморіального музею (архітектори В.Кричевський, і П.Костирко). Музейний ансамбль доповнив гранітний комплекс сходження (1977) і відтворена 1991 року "Тарасова світлиця" - перший народний музей Тараса Шевченка.   Нині Шевченківський національний заповідник - широко відомий у світі культурно-освітній, науково-дослідний і туристичний центр, який вивчає і популяризує надбання української національної і світової історико-культурної спадщини, творчість Кобзаря, історію Тарасової (Чернечої) гори, а також здійснює на своїй території охорону пам'яток культури від доісторичних часів до сьогодення та природного ландшафту. Загальна площа охоронних зон - 2500 га. У складі заповідника 8 пам'яток культурної спадщини.  Музейна колекція Заповідника нараховує понад 20 тисяч унікальних пам'яток, окрасою яких є меморіальні речі та офорти Тараса Шевченка, рідкісні видання його творів, високохудожні твори українських та зарубіжних митців, шедеври народної художньої творчості, цінні архівні документи, фото- і кіноматеріали, аудіо- та відеозаписи знаменитих бандуристів і кобзарів. При Заповіднику діє наукова бібліотека, фонди якої сформовані із тематичної книго збірки у 23 тис. примірників.  Доповнював  бібліотекаря  Берташ  Вадим, який  влітку  ходив  з друзями  у  похід  стежками  Великого Кобзаря  під  керівництвом  місцевого вчителя  історії  Кривка І.С.
Марія Мартенюк
Переглядів: 569 | Додав: WWWWW_W | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: