Четвер, 25.04.2024, 11:40
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 157
Друзі сайту









Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Бібліотека-філія с.Масевичі

Головна » 2018 » Жовтень » 1 » Творча лабораторія «З візитом до колеги».
16:28
Творча лабораторія «З візитом до колеги».

В період децентралізації влади і проведення державних реформ бібліотечні працівники повинні як ніколи доводити свою значимість. У сучасному світі бібліотека перестає бути місцем, де зберігаються книги. Сьогоднішня бібліотека покликана бути різноманітною: з «галасливими» та «тихими» зонами, з відкритим простором та усамітненими місцями відпочинку. Це потужний центр сімейного дозвілля та можливість реалізації громадських ініціатив у різних формах. І однією із таких бібліотек і є бібліотека-філія села Месавичі, завідуючою якої є Марія Трохимівна Мартенюк. Яка присвятила бібліотечній справі 43 роки свого життя. Весь час вона старається йти в ногу з часом, бере активну участь в різних Всеукраїнських, обласних та районних конкурсах і проектах. І, як результат наполегливої праці в 2011 році стає переможцем конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» у рамках програми «Бібліоміст» та отримує безкоштовно 3 комплекти комп’ютерного обладнання та послуги інтернету на три роки. В 2011 та 2015 роках брала участь у обласному фестивалі-конкурсі інноваційного досвіду «Бібліофест», 2017 році отримала перемогу в районному конкурсі «Краща  бібліотека району» та обласному конкурсі «Краща сільська бібліотека» увійшла в шістку кращих. Вона одна із перших хто працює над розвитком сільського туризму, вдало співпрацює з органами місцевої влади.

Отже, 14 вересня 2018 року на виконання плану роботи методичного відділу центральної районної бібліотеки на базі бібліотеки-філії села Месавичі, було проведено заняття творчої лабораторії «З візитом до колеги». Мета візиту: ознайомлення із інноваційними формами роботи, вивчення та в подальшому запровадження передового досвіду даної бібліотеки.

Нас привітно зустріли Марія Трохимівна, бібліотекар та активіст бібліотеки Примак Анатолій, які зробили оглядову екскурсію по бібліотеці. Наша колега розповіла про зонування приміщення, познайомила із виставкою краєзнавчих виробів та роботами місцевих художників, різьбярів, народних умільців с.Масевичі Денисюк Петра Кириловича та Олександра Петровича.

Заняття розпочала провідний методист центральної районної бібліотеки Марія Гуз, яка коротко розповіла про інновації, досягнення даної бібліотеки та познайомила з планом занять.

Далі слово мала директор Масевицької  ЗОШ І-ІІІ ст., депутат районної ради Смик Людмила Миколаївна. Яка не тільки розповіла, але й підготувала презентацію про співпрацю Марії Трохимівни з органами місцевої влади та школою. Пізніше Людмила Миколаївна запросила учасників відвідати Масевицьку загально освітню школу І-ІІІ ступенів, де люб’язно провела екскурсію по навчальному закладі.

З історією села та бібліотеки познайомив учень 8 класу, активний користувач бібліотеки Примак Анатолій. (Він також був гідом під час краєзнавчого маршруту до стопи Божої матері, та Живоносного джерела).

З презентацією «Співпраця бібліотеки з громадою села» виступила бібліотекар Мартенюк М.Т. Вона детально розповіла про інноваційні форми і методи в своїй роботі, поділилась досвідом бібліотечного фандрейзингу (залучення позабюджетних коштів для розвитку бібліотеки). Інновації в краєзнавчій роботі стали невід’ємною частиною бібліотечного життя. Серед таких інноваційних форм поширення набули: віртуальні подорожі, краєзнавчі подорожі-квести, бібліотечні флешмоби, слайд-розповіді, виставки-інсталяції, історико-краєзнавчі лабіринти та інші.

В роздатковий матеріал для кожного учасника був презентований буклет «Краєзнавчо-туристичний маршрут села Масевичі» та виріб із дерева від різьбяра Олександра Петровича.

Для учасників занять було запропоновано релігійну частину краєзнавчо-туристичного маршруту с.Масевичі. Маршрут розпочали із відвідин Свято – Миколаївського храму, де нас гостинно зустрів отець Анатолій, настоятель місцевого храму. Учасники навчання із захопленням слухали розповідь отця Анатолія про історію будівництва храму. Після чого настоятель храму благословив кожного учасника, подарував іконку та миро із гори Афон.

Далі відвідали святе місце де на камені є відбиток стопи Божої матері. Існує легенда, що коли Божа мати ішла з Києво-Печерської лаври до Почаєва то її шлях пролягав саме через нашу місцевість де вона і залишила відбиток своєї стопи на цьому камені. Це місце я відвідую не вперше і видно що його відвідують люди, адже весь час тут є живі квіти. На завершення нашого маршруту ми відвідали Живоносне джерело що знаходиться на території чоловічого монастиря. Де наш гід розповів нам легенду про живоносне джерело яке почув від своєї прабабусі, а Марія Трохимівно розповіла про історію заснування, будівництво та про насельників даного монастиря.

Після відвідин цих святих місць наша команда отримала заряд бадьорості та енергії. На душі у кожного стало тепліше.

У невимушеній обстановці, учасники виїзного заняття ділилися враженнями про побачене і почуте під час краєзнавчо-туристичного маршруту, організованого працівником бібліотеки-філії села Масевичі та провідного методиста Рокитнівської центральної районної бібліотеки. Виїзне заняття творчої лабораторії – як форма переймання передового досвіду – справило глибоке і незабутнє враження на колег з бібліотек-філій району, збагатило присутніх новими знаннями з історії і культури рідного краю та вразило інноваційністю і неординарністю бібліотечно – туристичного краєзнавства.

Підведення підсумків занять творчої лабораторії провела директор централізованої бібліотечної системи, Юлія Коханевич, яка відмітила, що бібліотечна діяльність, як і будь-яка сфера суспільного життя, потребує постійного оновлення, апробації і застосування інноваційних методик і напрямів роботи, викликаних потребами часу. Соціально-економічні зміни, що відбулися в державі, інформатизація суспільства, відкрили нові можливості та поставили нові виклики перед публічними бібліотеками Рокитнівщини. Допомогти їм динамічно адаптуватися до вимог суспільства, стати комфортною інформаційною базою життя місцевої громади наша стратегічна місія. Вона також подякувала організаторам за хорошу підготовку даного заходу.

Марія Гуз,

провідний методист центральної районної бібліотеки.

 

Переглядів: 484 | Додав: WWWWW_W | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: